הקדמה
פעמים רבות אנו נתקלים בעצה לכבות שירותים לא נחוצים של מערכת ההפעלה על מנת לחסוך במשאבי מערכת ולהאיץ את פעולת המחשב. לחלופין, לעיתים יש צורך דווקא להפעיל שירותים כבויים בכדי לאפשר את פעולתו של רכיב זה או אחר במערכת ההפעלה.
במדריך זה אסביר מהם השירותים, למה לכבותם, כיצד לעשות זאת, וכמו כן אתן סקירה קצרה על כל אחד משירותי המערכת, למה הוא משמש ומתי כדאי לנטרל אותו.
כללי זהירות
כל שינוי שנעשה במחשב שלכם לפי מדריך זה הוא באחריותכם בלבד. כעיקרון מערכת השירותים בטוחה יחסית, כלומר - למעט מס' שירותים חיוניים למערכת, בדר"כ לא ייגרם כל נזק למחשב או למידע עליו כתוצאה משינוי מצבו של שירות מסוים ותוכלו להחזיר את המצב לקדמותו בקלות יחסית, ע"י החזרת מצב השירות לקדמותו. עם זאת, ישנם שירותים קריטיים לפעולת המחשב ומומלץ לבצע גיבוי למערכת או להשתמש ב-System Restore של חלונות כדי ליצור נקודת שחזור למערכת לפני שעורכים שינויים. לפני כל שינוי שאתם עושים, וודאו כי הבנתם את משמעות השינוי וכי אתם יודעים כיצד לשחזר את המצב. אם אינכם בטוחים, אל תבצעו שינויים במערכת השירותים. כיבוי שירותים מסויימים עלול לגרום לבעיות בגישה לחומרה או תוכנה, ואף בגישה לרשת האינטרנט.
מהם שירותים?
שירותי המערכת (System Services), כשמם כן הם. אלו תוכניות של מערכת ההפעלה שרצות ברקע ותפקידן לספק שירותים לתוכנות השונות וממשק בין תוכניות לבין עצמן, מערכת ההפעלה, החומרה והרשת.
חלק מן השירותים אחראים על פעילות החומרה, חלקם אחראים על גישה נוחה יותר לאפשרויות במערכת ההפעלה, חלקם מספקים אבטחה או גישה לרשת וכו'.
רוב השירותים שייכים למערכת ההפעלה, אך תוכניות שונות, כגון אנטי-וירוס או "חומת אש" (Firewall), המותקנות על המחשב יכולות ליצור שירותים משלהן.
כמו כן ישנם שירותים המותקנים רק לאחר התקנת רכיבים מסויימים במערכת ההפעלה.
למה לנטרל שירותים?
ישנם שירותים רבים במערכת ההפעלה. כאמור לעיל, הרבה מהם רצים ברקע בזמן שהמחשב פועל, בשל כך הם תופסים משאבי מערכת - זמן מעבד, זיכרון פיזי, ולעיתים גם מקום על הכונן הקשיח. מאחר והמערכת מנסה להיות ידידותית ולאפשר לסוגים שונים של משתמשים ומחשבים לעבוד איתה ללא צורך להסתבך בהגדרות קודמות, הרבה שירותים פועלים אך אינם נחוצים, או אינם רצויים, וניתן להסירם. כמו כן ישנם מספר שירותים שעלולים לסכן את המחשב בגלל חורי אבטחה שונים, או מעצם הגדרתם (לדוגמא שירות העזרה המרוחקת המאפשר למשתמשים להתחבר למחשב שלכם ועלול להוות פרצה).
מחשב שאינו מחובר כלל לרשת לא יצטרך את השירותים הקשורים לרשתות, מחשב שאין לו מדפסת לא יצטרך את שירותי ההדפסה וכו'.
איך מגיעים לרשימת השירותים?
ניתן להגיע לרשימת השירותי המערכת בשתי דרכים עיקריות:
1. התחל -> הפעלה (או: start -> run), הקלדת "services.msc" ואישור.
או:
2. לחיצה ימנית על "My Computer" -> בחירה ב-Manage (ניהול) -> לחיצה על "Services and Applications" (שירותים ויישומים) -> בחירה ב-Services (שירותים).
יתקבל חלון רשימת שירותי המערכת, המציג את שם השירות, תיאורו, ופרטים נוספים (ראו תמונה).
איך משנים מצב של שירותים?
תחילה יש להיכנס למאפייני השירות, ע"י לחיצה כפולה על שמו, אז נפתח חלון המאפיינים (ראו תמונה).
לכל שירות יש סטטוס נוכחי (מופעל / מופסק), וכן מצב הפעלה. מצבי ההפעלה הם:
1. אוטומטי (Automatic) - השירות יופעל באופן אוטומטי בעת הפעלת המחשב. מצב זה טוב עבור שירותים חיוניים למערכת ושירותים שיש בהם שימוש רב.
2. ידני (Manual) - השירות יופעל רק במידת הצורך, ע"י תוכנית או שירות אחר שזקוקים לו. מצב זה טוב לשירותים שיש ספק באשר לחיוניותם, או שירותים שהשימוש בהם לא רב ולכן כדאי להפעילם רק במקרה הצורך ובכך לחסוך במשאבים רוב הזמן.
יש לשים לב שהאפשרות הידנית לא תמיד עובדת (כלומר לא תמיד תוכנית הזקוקה לשירות תדע להפעילו אם הוא מופסק), ולכן אם שירות נמצא במצב ידני, אך גורם לבעיות, כדאי להעבירו למצב אוטומטי.
3. מנוטרל (Disabled) - השירות לא יופעל כלל. מצב זה טוב כאשר אין ספק שהשירות אינו נחוץ כלל לפעולת המערכת.
כמו כן בלשונית "תלויות" (Dependencies) ניתן לבדוק אילו שירותים תלויים בשירות הנוכחי, ובאלו שירותים השירות הנוכחי תלוי בעצמו.
כאשר מנטרלים שירות מסוים, גם השירותים התלויים בו יופסקו.
רשימת השירותים בחלונות XP
רשימה זו כוללת את השירותים המותקנים כברירת מחדל עם חלונות XP בגרסת Professional. משתמשים בגרסת Home יגלו כי חלק קטן מהשירותים הרשומים מטה אינם מופיעים אצלם.
כמו כן עם התקנה/הסרה של רכיבי מערכת או תוכנות שונות ייתכן שיותקנו/יוסרו שירותים נוספים.
כל שירות כולל תיאור קצר (המכיל בתוכו גם את התיאור שנתנה חברת מיקרוסופט לשירות), וכן הסבר האם שירות זה נחוץ לפעולת המחשב. במידה ושירות מסוים אינו נחוץ לכם ניתן לנטרלו לחלוטין. אם אינכם בטוחים אל תשנו את מצבו, או שנו את מצבו ל-Manual. לרוב לא תצטרכו להפעיל שירות (כלומר להעבירו ממצב Disabled ל-Manual או Automatic), ולכן לא מומלץ לגעת בשירותים המנוטרלים.
נתחיל:
Alerter Service תיאור:
מיידע משתמשים או מחשבים על הודעות מנהלתיות. שירות זה מאפשר למנהל רשת לשלוח למס' מחשבים ברשת הודעות או התרעות על גבי המסך.
האם נחוץ?
רק אם המחשב הוא חלק מרשת מחשבים, המשתמשת בהעברת הודעות (כגון Pop-ups על המסך). המשתמש הביתי יכול לנטרל שירות זה ללא חשש.
Application Layer Gateway Service תיאור:
מספק תמיכה עבור תוספי ה-ICS (שיתוף אינטרנט, או Internet Connection Sharing) וה-ICF ("חומת אש", או Internet Connection Firewall).
האם נחוץ?
רק במידה והמחשב משתמש בשירות ה-ICS או ICF של מיקרוסופט.
Application Management Service תיאור:
מספק שירותי התקנות/הסרות עבור תוכנות.
האם נחוץ?
כן. שירות זה מאפשר את אופציית ההתקנה או הסרה של תוכנות במחשב.
Automatic Updates Service תיאור:
מאפשר הורדה והתקנה של עדכוני מערכת קריטיים באופן אוטומטי.
האם נחוץ?
כן. בעקבות שדרוג מערכת Windows Updates של מיקרוסופט לגרסה 5, על שירות זה להישאר במצב "Automatic" בכדי לאפשר כניסה לאתר ה-Windows Updates. אם השירות כבוי תתקבל שגיאה מס' 0x8DDD0018 בכניסה לאתר.
הערה: הדבר אינו אומר שיש חובה לאפשר למערכת ההפעלה לבצע עדכוני מערכת קריטיים באופן אוטומטי. על מנת לבטל את אפשרות העדכון האוטומטי (ולבצע עדכונים ידניים בלבד) יש לבצע את הפעולה הבאה:
Right click on "My Computer" -> Properties -> Automatic Updates -> Turn off automatic updates
(או לחילופין בחירת האפשרות הרצויה).
* תודה ל-_יוסי_ על המידע.
Background Intelligent Transfer Service תיאור:
מנצל את חיבור האינטרנט כאשר הוא לא נחוץ ע"י המשתמש להעברת מידע. בעיקרון שירות זה אמור להמשיך הורדות או העברות שנפסקו באמצע, בזמן שהרשת פנויה.
האם נחוץ?
כן. כעיקרון שירות זה אינו נחוץ למשתמש הביתי, אולם בעקבות שדרוג מערכת Windows Updates של מיקרוסופט לגרסה 5, על שירות זה להישאר במצב "Manual" בכדי לאפשר כניסה לאתר ה-Windows Updates. אם השירות כבוי תתקבל שגיאה מס' 0x8DDD0018 בכניסה לאתר.
* תודה ל-_יוסי_ על המידע.
שימו לב שבהפעלת השירות במצב "Automatic" ייתכנו בעיות, לדוגמא השהייה של הפעלת שירותים אחרים בזמן עליית המחשב או בעיות במערכת ששודרגה ל-XP. לעוד מידע – ראו קישור.
עם זאת בעת הפעלת השירות במצב "Manual" לא צפויות בעיות.
ClipBook Service תיאור:
מאפשר ללוח הכתיבה לשמור נתונים שהועתקו (ע"י CTRL+C ושותפיו) ללוח ולשתף אותם עם מחשבים אחרים ברשת.
האם נחוץ?
לא. כמובן שתמיד אפשר להפעיל אותו לשימוש חד פעמי.
COM+ Event System Service תיאור:
תומך בשירות תזכורות אירועי המערכת, אשר מספק הפצה אוטומטית של אירועים למרכיבי COM (Component Object Model) רשומים.
האם נחוץ?
בדר"כ לא. בדקו את ספריית C:\Program Files\ComPlus Applications כדי לדעת האם יש לכם יישומים העובדים בשיטת COM+, אם לא ככל הנראה אין צורך בשירות זה, למרות שייתכנו אזהרות מצד מערכת ההפעלה, ב-Event Log, הנובעות מכיבוי השירות. כדי להימנע מאזהרות ניתן לשנות את סטטוס השירות ל-Manual.
שימו לב שכיבוי שירות זה יגרום גם לכיבוי שירות ה-System Event Notification.
COM+ System Application Service תיאור:
מנהל את ההגדרות והמעקב אחר רכיבים מבוססי COM+.
האם נחוץ?
בדר"כ לא (ראו מידע לגבי COM+ Event System).
Computer Browser Service תיאור:
מתחזק רשימה עדכנית של המחשבים ברשת המקומית (LAN).
האם נחוץ?
רק אם המחשב מחובר לרשת מקומית (כגון רשת ביתית). אם המחשב בודד ניתן לנטרל שירות זה. הערה: ככל הנראה ניתן לנטרל שירות זה גם כאשר המחשב מחובר לרשת.
Cryptographic Services Service תיאור:
מספק שלושה שירותי ניהול: שירות מסד נתונים קטלוגי, המוודא חתימת קבצי חלונות, שירות בסיס (root) מוגן, המוסיף/מסיר תעודות אישור, ושירות המפתח הרושם תעודת אישור עבור המחשב. בעיקרון שירות זה מספק את תעודות האישור עבור מנהלי התקן (דרייברים) המותקנים במערכת, ומשמש גם עבור עידכוני מערכת.
האם נחוץ?
בעיקרון כן. ניתן להעביר שירות זה למצב "Manual", כך שיפעל רק בעת הצורך.
DHCP Client Service תיאור:
מנהל את הגדרות הרשת ע"י רישום ועדכון כתובות IP ושמות DNS. שירות זה אחראי לחלוקת כתובת IP דינמית עבור מחשב המחובר לרשת.
האם נחוץ?
כן. השירות אינו נחוץ רק במקרה שהמחשב אינו מחובר לאינטרנט או לרשת, או שהוא בעל כתובת IP קבועה. אם השירות כבוי, המחשב לא יוכל לקבל כתובת IP ולכן לא יוכל להתחבר לרשת.
Distributed Link Tracking Client Service תיאור:
מתחזק קישורים בין קבצי NTFS בתוך מחשב או בין מחשבים ברשת.
האם נחוץ?
בעיקרון למשתמש הביתי אין צורך בשירות זה. עבור מחשבים שאינם מקושרים ברשת או שמערכת הקבצים שלהם אינה מבוססת כלל על NTFS (לדוגמא FAT32), ניתן לנטרל כלל את השירות. אם אינכם בטוחים הגדירו אותו כ"Manual".
Distributed Transaction Coordinator Service תיאור:
מתאם העברות בין מס' מקורות, כגון בסיסי נתונים, תורות מסרים ומערכות קבצים. שירות זה קשור לשירות ה-Distributed Link Tracking Client שהוזכר לעיל.
האם נחוץ?
לא, כעיקרון המשתמש הביתי יכול לנטרל שירות זה בשקט. אם אינך בטוח, הגדר אותו כ-Manual.
DNS Client Service תיאור:
מפענח ושומר שמות מתחם (DNS). השירות מבצע Caching על שמות המתחם.
האם נחוץ?
בעיקרון כן, אך ניתן לנטרל שירות זה. במצב מנוטרל, המערכת לא תשתמש בזיכרון על מנת לדלות שמות מפוענחים, אלא תפענח אותם מחדש באמצעות הרשת.
אם מתקבלת ההודעה "DNS Resolver failed to flush the cache" בעת ניסיון לחידוש כתובת IP, יש להפעיל שירות זה.
Error Reporting Service תיאור:
מאפשר דיווח על שגיאות עבור שירותים ותוכניות. שירות זה מאפשר שליחה של דו"ח שגיאות דרך האינטרנט למיקרוסופט בעת נפילה של תוכנית.
האם נחוץ?
לא. השירות נחוץ רק במידה ואתם רוצים לממש את אפשרות שליחת דו"ח השגיאות. בכל מקרה ניתן להגדיר אותו כ-Manual.
Event Log Service תיאור:
מאפשר צפייה בהודעות ביומן האירועים (Event Log), שנרשמו ע"י תוכניות ורכיבי מערכת.
האם נחוץ?
כן. לא ניתן לעצור את פעילותו של שירות זה.
Fast User Switching Compatibility Service תיאור:
מספק ניהול לתוכניות שדורשות סיוע בסביבות מרובות משתמשים. השירות מאפשר את אפשרות החלפת המשתמשים (Switch User).
האם נחוץ?
שירות זה נחוץ רק במידה והמחשב נמצא בשימוש של מס' משתמשים, המתחברים ומתנתקים ללא כיבוי המחשב. משתמשים בודדים יכולים לנטרל שירות זה.
HID Input Service / Human Interface Device Access תיאור:
מאפשר גישת של קלט כללי אל התקני ה-HID (Human Interface Device), המפעילים "מקשים חמים" במקלדת ובהתקני מולטימדיה.
האם נחוץ?
רק במידה ויש לכם מקלדת, עכבר או התקן קלט אחר המאפשר הגדרה של מקשים שונים (דוגמת מקשי עוצמת קול או קיצורי דרך מיוחדים במקלדת).
IMAPI CD-Burning COM Service תיאור:
מנהל צריבת תקליטורים באמצעות IMAPI (Image Mastering Applications Programming Interface). שירות זה מאפשר צריבת תקליטורים.
האם נחוץ?
כן, כל עוד ברצונכם לצרוב תקליטורים. אם אין ברשותכם צורב, או שאינכם משתמשים בו לצריבת תקליטורים, ניתן לנטרל שירות זה.
Indexing Service תיאור:
יוצר מפתח עניינים (אינדקס) של תכולה ותכונות קבצים במחשב המקומי או מחשבי רשת, ומאפשר גישה מהירה לקבצים.
האם נחוץ?
לא. שירות זה אינו נחוץ ואף מומלץ לנטרלו כיוון שהוא לוקח משאבים רבים ובדר"כ אינו עוזר הרבה. יש להסיר אותו גם דרך "הוספה/הסרה של תוכניות" שבלוח הבקרה.
Internet Connection - Firewall (ICF) / Sharing (ICS) Service תיאור:
מספק תרגום ופענוח כתובות וכן מספק הגנה מפני חדירה. שירות זה מאפשר את ה-ICS וה-ICF וקשור לשירות ה-Application Layer Gateway.
האם נחוץ?
רק במידה והמחשב משתמש בשירות ה-ICS או ICF של מיקרוסופט.
IPSEC Services Service תיאור:
מנהל מדיניות אבטחת IP ומפעיל את ה- ISAKMP/Oakleyואת מנהל התקן אבטחת ה-IP. בעיקרון זהו התקן לאימות מארח המשמש יחד עם העברת מידע ופעולות מוצפנות ברשת, כגון חיבורי VPN מסוימים.
האם נחוץ?
בעיקרון שירות זה אינו נחוץ, אך מומלץ לכוונו ל-Manual.
Logical Disk Manager Service תיאור:
מאתר ומנטר כוננים קשיחים חדשים ושולח מידע אודות הכונן לשירות ה- Logical Disk Manager Administrative Service. שירות זה הכרחי לניהול כוננים קשיחים וקשור לתוסף ניהול הדיסק (Disk Management) שב-Management Console.
האם נחוץ?
כן, אך ניתן לשנות את מצבו ל-Manual ע"מ שיפעל רק בעת הצורך.
Logical Disk Manager Administrative Service תיאור:
מעצב את הגדרות הכוננים הקשיחים והמחיצות. שירות זה רץ רק כאשר תהליכים זקוקים לו, ולאחר מכן עוצר. קשור ל-Logical Disk Manager Service.
האם נחוץ?
כן, אך ניתן לשנות את מצבו ל-Manual ע"מ שיפעל רק בעת הצורך, כפי שצוין לעיל.
Messenger Service תיאור:
משדר הודעות והתרעות רשת בין שרתים ולקוחות. שירות זה אינו קשור ל-Windows Messenger. השירות מאפשר להעביר / לקבל הודעות קופצות (Pop-Ups) באמצעות פקודת net send.
האם נחוץ?
לא. ניתן לנטרל שירות זה ללא חשש.
MS Software Shadow Copy Provider Service תיאור:
מנהל העתקה חבויה של כוננים המתבצעת ע"י שירות ה- Volume Shadow Copy. שירות זה קשור לכלי הגיבוי של מיקרוסופט.
האם נחוץ?
לא. ניתן לנטרל שירות זה, אך כדאי להעבירו למצב Manual אם אינכם בטוחים. כמו כן ייתכן שתוכנות גיבוי חיצוניות (לא של מיקרוסופט) צריכות שירות זה.
Net Logon Service תיאור:
מספק אימות לאירועי כניסה לחשבון (Account Logon) עבור מחשבים ברשת בעלת מתחם (Domain).
האם נחוץ?
לא. השירות נחוץ רק אם המחשב הוא חלק מרשת Domain. רוב המשתמשים יכולים לנטרלו בבטחה, גם משתמשים בעלי רשת ביתית.
NetMeeting Remote Desktop Sharing Service תיאור:
מאפשר למשתמש מורשה לגשת למחשב ממקום מרוחק ע"י שימוש ב-NetMeeting דרך הרשת.
האם נחוץ?
לא. שירות זה מאפשר למשתמשים בעלי NetMeeting גישה למחשב ולכן אף מומלץ לנטרלו.
Network Connections Service תיאור:
מנהל אובייקטים בתיקיית ה- Network and Dial-Up Connections(חיבורי רשת), שבה ניתן לצפות ברשת תקשורת מקומית וחיבורים מרוחקים. שירות זה שולט בחיבור לרשת ובאפשרות לחייג לרשת דרך מודם.
האם נחוץ?
כן. שירות זה מאפשר את הגישה לתיקיית "חיבורי רשת" שתחת לוח הבקרה ולכן מומלץ שלא לנטרלו לחלוטין. עם זאת ניתן להעבירו למצב Manual כך שיופעל רק כאשר תיכנסו לתיקיה זו.
Network DDE Service תיאור:
מספק העברות ואבטחה ברשת עבור DDE (העברות מידע דינמיות - Dynamic Data Exchange) עבור תוכניות הרצות במחשבים שונים (או בין תוכניות באותו המחשב).
האם נחוץ?
לא. שירות זה אינו נחוץ בעיקרון. דוגמא לתוכנית המשתמשת בו היא ה-ClipBook (ראה מידע ב-ClipBook Service) ולרוב אינו נחוץ.
Network DDE DSDM Service תיאור:
מנהל שיתופי DDE (העברות מידע דינמיות) ברשת.
האם נחוץ?
לא. ראה שירות ה- Network DDE לעיל.
Network Location Awareness (NLA) Service תיאור:
אוסף ושומר מידע אודות הגדרות ומיקומי רשת, ומיידע תוכניות כאשר מידע זה משתנה. שירות זה הוא חלק מרכיב ה-ICS (שיתוף האינטרנט).
האם נחוץ?
שירות זה נחוץ רק במידה והמחשב הוא שרת עבור שיתוף אינטרנט (ICS). אם אינכם משתפים ברשת ביתית, או שמדובר במחשב לקוח בלבד, ניתן לנטרל שירות זה.
NT LM Security Support Provider Service תיאור:
מספק אבטחה עבור תוכניות המבצעות קריאות מרוחקות (RPC – Remote Procedure Call). בעיקרון שירות זה מנהל מידע אודות אבטחה של המערכת.
האם נחוץ?
כעיקרון לא. שירות זה נחוץ ע"י תוכניות כגון Telnet ו-Message Queuing. אם אינכם בטוחים העבירו שירות זה למצב Manual.
Performance Logs and Alerts Service תיאור:
אוסף מידע אודות ביצועים ממחשב מקומי/מרוחק, בזמנים קבועים מראש ורושם את המידע ליומן או מתריע. במילים אחרות, שירות זה אוסף מידע אודות ביצועי המערכת.
האם נחוץ?
לא. השירות נחוץ רק אם ברצונכם לקבל מידע אודות ביצועי המערכת.
Plug and Play Service תיאור:
מאפשר למחשב לזהות שינויי חומרה ללא בקשה מהמשתמש.
האם נחוץ?
כן. ללא שירות זה המערכת לא תזהה חומרה המחוברת למחשב בשיטת PnP (Plug and Play). אם אינכם בטוחים ניתן להעביר שירות זה למצב Manual ללא חשש.
Portable Media Serial Number Service תיאור:
מקבל מספר סידורי של נגן מוזיקה נייד המחובר למחשב.
האם נחוץ?
לא. שירות זה נחוץ רק אם אתם מחברים נגן מוזיקה למחשב, וגם במקרה זה הוא לא תמיד נחוץ וניתן להעבירו למצב Manual ללא חשש.
Print Spooler Service תיאור:
טוען לזיכרון קבצים המיועדים להדפסה.
האם נחוץ?
רק במידה והמחשב מחובר למדפסת (מקומית או ברשת). אם שירות זה מנוטרל לא ניתן להדפיס.
Protected Storage Service תיאור:
מספק אחסון מוגן עבור מידע רגיש, כגון מפתחות אישיים, ססמאות וכו', בכדי למנוע גישה של תהליכים או משתמשים לא מורשים למידע.
האם נחוץ?
ניתן לנטרל שירות זה ללא חשש, אך דבר זה יגרום לבעיה בשמירת ססמאות, לדוגמא לא תוכלו לבקש מ-Internet Explorer לשמור ססמאות באתרים או להפעיל את אפשרות ה-AutoComplete, לא תוכלו לבקש מ-Outlook לשמור ססמאות, וכנ"ל לגבי חיבור לרשת דרך חייגן. אם ברצונכם לשמור על רמת אבטחה גבוהה, נטרלו שירות זה. אם אתם מעדיפים את הנוחות שבשמירת ססמאות אוטומטית, השאירו אותו על מצב אוטומטי (או Manual).
QoS RSVP Service תיאור:
מספק איתותי רשת ואפשרות כוונון בקרת זרימה עבור תוכניות ויישומים המשתמשים ב-QoS (Quality Of Service). בעיקרון שירות זה אמור לנתב את הזרימה ברשת ליישומים הזקוקים לה ביותר. יישומים מסויימים יכולים לשמור לעצמם עד 20% מרוחב הפס (רק במקרה הצורך).
האם נחוץ?
לא. שירות זה נחוץ רק אם ישנו עומס חריג על הרשת, וייתכן שיעזור במצבים כגון זרימת מידע ב-Media Player או NetMeeting, אך בעיקרון מומלץ לבטל שירות זה.
לעוד פרטים - ראה קישור.
Remote Access Auto Connection Manager Service תיאור:
יוצר חיבור לרשת מרוחקת כאשר תוכנית מסויימת פונה ל-DNS מרוחק או כתובת/שם NetBIOS.
האם נחוץ?
שירות זה נחוץ לחלק מחיבורי האינטרנט דרך חייגן ולכן לא מומלץ לנטרלו. אם אינכם בטוחים העבירו אותו למצב Manual, או נטרלו אותו ובדקו האם אתם מצליחים להתחבר לרשת. אם לא יש להפעילו שוב.
Remote Access Connection Manager Service תיאור:
יוצר חיבור רשת.
האם נחוץ?
שירות זה נחוץ במידה ונעשה שימוש ב-ICS (שיתוף אינטרנט), וכן בחלק מחיבורי החייגן לאינטרנט. אם המחשב מתחבר לרשת דרך ראוטר או בחיבור ישיר, לרוב לא יהיה שימוש לשירות זה.
Remote Desktop Help Session Manager Service תיאור:
מנהל ושולט בעזרה מרחוק. שירות זה מאפשר חיבור מרחוק למחשב (Remote Desktop או Remote Assistance).
האם נחוץ?
רק אם אתם משתמשים בתכונות אלה, אחרת מומלץ לנטרלו.
Remote Procedure Call (RPC) Service תיאור:
מספק מיפוי קצה עבור שירותי RPC שונים.
האם נחוץ?
כן. שירות זה חיוני ביותר למחשב ואין לנטרלו (וגם לא ניתן לעשות זאת דרך קונסולת הניהול). ככל הנראה נטרולו יוביל לקריסת המערכת, כיוון שתוכניות ושירותים רבים תלויים בו.
Remote Procedure Call (RPC) Locator Service תיאור:
מנהל את בסיס הנתונים של שירות שמות ה-RPC.
האם נחוץ?
כן, אך ניתן להעבירו למצב Manual.
Remote Registry Service תיאור:
מאפשר למשתמשים מרוחקים לשנות הגדרות רישום (רג'יסטרי - Registry) במחשב. כאשר שירות זה מנוטרל אפשר לערוך את הרג'יסטרי רק מהמחשב עצמו.
האם נחוץ?
לא, ואף מומלץ לנטרלו.
Removable Storage Service תיאור:
משמש התקני אחסון נשלפים (כגון כונני ZIP או קלטות).
האם נחוץ?
רק אם מחובר למחשב התקן אחסון נשלף. הערה: ישנם דיווחים שנטרול שירות זה יכול להשפיע על כונן התקליטורים. מומלץ לנטרלו ולבדוק האם הכל תקין.
Routing and Remote Access Service תיאור:
מספק שירותי ניתוב (Routing) ברשת מקומית (LAN) ורחבה (WAN). שירות זה מאפשר חיוג למחשב דרך הרשת.
האם נחוץ?
לא. משתמש ביתי (גם בעל רשת ביתית) יכול לנטרלו ללא חשש.
Secondary Logon Service תיאור:
מאפשר הפעלת תהליכים תחת הרשאות שונות. שירות זה מאפשר את אופציית ה-Run As (המופיעה בתפריט הלחיצה הימנית על קובץ), ומאפשרת למשתמש מוגבל להריץ תוכנית מסוימת כמשתמש מדרגה גבוהה יותר.
האם נחוץ?
לא. שירות זה מועיל רק אם אתם עובדים כמשתמש מוגבל, ומידי פעם מריצים תוכניות הדורשות זכויות גישה של מנהל (Administrator).
Security Accounts Manager Service תיאור:
שומר מידע לגבי אבטחה עבור חשבונות משתמשים מקומיים, בדומה לשירות ה-Protected Storage.
האם נחוץ?
כן.
Server Service תיאור:
מאפשר לשתף קבצים ומדפסות דרך הרשת.
האם נחוץ?
רק אם ברצונכם לשתף קבצים או מדפסות ממחשב זה למחשבים אחרים ברשת מקומית. אם שירות זה מופסק, עדיין ניתן לגשת למדפסות או קבצים הנמצאים במחשבים אחרים.
Shell Hardware Detection Service תיאור:
ככל הנראה השירות מאפשר את פונקציית ההפעלה האוטומטית (Auto Play) בתקליטורים, מצלמות דיגיטליות, כרטיסי זיכרון וכו'.
האם נחוץ?
שירות זה אינו חיוני, אך אם פונקציה זו נחוצה לכם השאירו את השירות פעיל.
Smart Card Service תיאור:
מאפשר גישה ל"כרטיסים חכמים" (Smart Card) הנקראים ע"י המחשב.
האם נחוץ?
לא, אלא אם יש ברשותכם "כרטיס חכם" המתחבר למחשב.
Smart Card Helper Service תיאור:
מאפשר תמיכה בקוראי "כרטיסים חכמים" שאינם תומכים ב-Plug And Play.
האם נחוץ?
לא, אלא אם יש ברשותכם קורא "כרטיסים חכמים" המתחבר למחשב.
SSDP Discovery Service תיאור:
מאפשר איתור של התקני UPnP (Universal Plug and Play) ברשת הביתית. התקני UPnP אינם התקני Plug and Play רגילים, הם התקנים חיצוניים (ממוקמים מחוץ למחשב, כגון מודם ADSL או נתב) ומשמשים חלק מרשת ביתית. שירות זה קשור בשירות ה-Universal Plug and Play Device Host.
האם נחוץ?
רק אם יש לכם שימוש בהתקן UPnP. שירות זה יכול להוות פרצה במערכת ולכן כדאי לנטרלו.
System Event Notification Service תיאור:
מאתר אירועי מערכת כגון כניסה למערכת, רשת ואירועים הקשורים בחשמל ומודיע עליהם לתהליכים מסויימים. קשור לשירות ה-COM+ Event System.
האם נחוץ?
בדר"כ לא, אך כדאי להשאיר את השירות פעיל. ניתן להעבירו למצב Manual.
System Restore Service תיאור:
מאפשר את אפשרות שחזור המערכת (System Restore). בכדי לכבות שירות זה, מיקרוסופט מבקשת לכבות שירות זה דרך לשונית System Restore הנמצאת ב"מחשב שלי" -> מאפיינים. השירות יוצר "תמונות" של המערכת לשחזור בעתיד במקרה הצורך.
האם נחוץ?
הבחירה בידיכם. שירות זה תופס די הרבה משאבים מצד אחד, אך יכול להועיל במקרה הצורך (לדוגמא לאחר התקנת תוכנה סוררת) מצד שני. מומלץ להשאירו פעיל, או להעבירו למצב Manual.
Task Scheduler Service תיאור:
מאפשר למשתמש להגדיר ולתזמן משימות אוטומטיות. שירות זה משמש להפעלת עדכוני מערכת (Windows Updates) אוטומטיים, גיבויים אוטומטיים, סריקת וירוסים אוטומטית וכן תוכניות הצריכות לרוץ באופן אוטומטי כל פרק זמן מסוים.
האם נחוץ?
כעיקרון כן, אך אם אתם מעדיפים לבצע פעולות אלה באופן ידני ויזום, ניתן לנטרל את השירות.
TCP/IP NetBIOS Helper Service תיאור:
מאפשר תמיכה ב-NetBIOS על גבי שירות TCP/IP וכן פענוח שמות NetBIOS.
האם נחוץ?
רק אם יש לכם רשת העושה שימוש בפרוטוקול NetBIOS (לרוב פרוטוקול זה אינו בשימוש). גם אם אינכם משתמשים בפרוטוקול, ייתכן שתוכניות כגון תוכנות שיתוף, משחקי רשת, או שרותי רשת אחרים משתמשים בפרוטוקול, ולכן כדאי לשים לב לאחר נטרול השירות שהכל עובד כשורה.
Telephony Service תיאור:
מספק ממשק טלפוניה עבור תוכניות השולטות במכשירי טלפון וחיבורי קול מבוססי IP (VoIP) למחשב דרך רשת.
האם נחוץ?
שירות זה נחוץ למודם חיוג, ולעיתים למודמי כבלים / ADSL. בעיקרון אם אין ברשותכם מודם קווי ניתן בדר"כ לבטל את השירות.
Telnet Service תיאור:
מאפשר למשתמש מרוחק להתחבר למחשב ולהריץ תוכניות, וכן תומך בלקוחות Telnet שונים.
האם נחוץ?
לא. אם אינכם משתמשים ב-Telnet, מומלץ לכבות שירות זה.
Terminal Services Service תיאור:
מאפשר למס' משתמשים להתחבר באופן אינטראקטיבי למחשב, וכן להציג שולחנות עבודה ויישומים למחשבים מרוחקים, משמש את היישומים: Remote Desktop, Fast User Switching, Remote Assistance, Terminal Server.
האם נחוץ?
לא. אם אינכם משתמשים באחד היישומים שצוינו לעיל, מומלץ לנטרל שירות זה.
Themes Service תיאור:
מספק ניהול של ערכות נושא (Themes).
האם נחוץ?
רק אם אתם משתמשים בערכות הנושא של חלונות XP.
Uninterruptible Power Supply Service תיאור:
מנהל מערכת אל-פסק (UPS) המחובר למחשב.
האם נחוץ?
רק אם המחשב מחובר לחשמל דרך UPS. כמו כן לא כל מערכות ה-UPS צריכות שירות זה.
Universal Plug and Play Device Host Service תיאור:
מספק תמיכה עבור התקני UPnP (Universal Plug and Play). שירות זה קשור לשירות ה- SSDP Discovery Service.
האם נחוץ?
רק אם מחובר למחשב התקן חיצוני התומך ב-UPnP.
Upload Manager Service תיאור:
מנהל העברות קבצים מסונכרנות ולא מסונכרנות בין לקוחות ושרתים ברשת.
האם נחוץ?
לא. שירות זה גם אינו נחוץ לשיתוף קבצים ומדפסות ברשת ביתית. אם אינכם בטוחים, העבירו אותו למצב Manual.
Volume Shadow Copy Service תיאור:
מנהל ומיישם העתקות כוננים סמויות, המשמשות לגיבויים וצרכים אחרים. שירות זה קשור לשירות ה-MS Software Shadow Copy Provider ומשמש את כלי הגיבוי של מיקרוסופט.
האם נחוץ?
לא. אם אתם משתמשים בכלי הגיבוי של מיקרוסופט (Microsoft Backup Utility) ניתן להעביר שירות זה למצב Manual, אחרת מומלץ לנטרלו.
WebClient Service תיאור:
מאפשר לתוכניות מבוססות חלונות ליצור, לגשת ולשנות קבצים מבוססי אינטרנט. ככל הנראה שירות זה מספק שילוב של WebDAV (ראה מידע כאן) לתוך ממשק ה-Explorer, מה שמאפשר צפייה ב"תיקיות רשת" ובמערכות קבצים על שרתי רשת.
האם נחוץ?
ככל הנראה לא. ניתן לנטרל אותו ללא חשש, או להעביר אותו למצב Manual אם אינכם בטוחים. אם לאחר נטרולו תוכנה מסוימת של מיקרוסופט מתקשה לגשת לאינטרנט, נסו להפעיל את השירות.
Windows Audio Service תיאור:
מנהל התקני קול עבור תוכניות.
האם נחוץ?
כן. שירות זה אחראי על כל פונקציות השמעת קול במערכת. נטרלו אותו רק אם אין ברשותכם כרטיס קול.
Windows Image Acquisition (WIA) Service תיאור:
מספק אפשרות קבלת תמונה ממצלמות או סורקים.
האם נחוץ?
רק אם יש לכם סורק או מצלמת רשת.
Windows Installer Service תיאור:
מתקין, מתקן ומסיר תוכנה לפי הוראות הניתנות בקבצי MSI.
האם נחוץ?
כאמור לעיל, שירות זה מאפשר התקנות/הסרות דרך קבצי MSI ולכן מומלץ להשאירו פעיל (במצב Manual - כפי שהוגדר בברירת המחדל).
Windows Management Instrumentation Service תיאור:
מספק ממשק ומודל אובייקטים למידע עבור ניהול גישה אודות מערכת ההפעלה, התקנים, יישומים ושירותים.
האם נחוץ?
כן. שירות זה אחראי לפעולה התקינה של המערכת והתוכנות בה ואין לנטרלו.
Windows Management Instrumentation Driver Extensions תיאור:
מספק למערכת מידע ניהולי אל מנהלי התקן (Drivers) ומהם.
האם נחוץ?
כן.
Windows Time Service תיאור:
מתחזק סינכרון של שעה ותאריך בכל המחשבים ברשת. כברירת מחדל, השירות יקבל את השעה והתאריך משרת מיקרוסופט באינטרנט.
האם נחוץ?
רק אם ברצונכם לאפשר למחשב לעדכן את השעון בכל כניסה לאינטרנט.
Wireless Zero Configuration Service תיאור:
מספק הגדרות אוטומטיות עבור מתאמי 802.11 (התקני רשת אלחוטית)
האם נחוץ?
רק אם אתם מחוברים לרשת אלחוטית.
WMI Performance Adapter Service תיאור:
מספק לספריית הביצועים מידע מספקי WMI HiPref.
האם נחוץ?
לא ברור מה בעצם שירות זה מבצע, אך בעיקרון הוא אינו נחוץ. אם אינכם בטוחים העבירו שירות זה ל-Manual.
Workstation Service תיאור:
יוצר ומתחזק חיבורי רשת של לקוחות אל שרתים מרוחקים.
האם נחוץ?
כן. שירות זה אחראי על כל חיבורי המחשב לרשת, גם ביתית וגם אינטרנט, וכן על שיתוף קבצים, מדפסות ואינטרנט. כבו שירות זה רק אם המחשב אינו מחובר כלל לאינטרנט או לרשת.
_______________________________________________ Fuzzy Wuzzy was a bear
Fuzzy Wuzzy had no hair
If Fuzzy Wuzzy had no hair
then Fuzzy Wuzzy wasn't fuzzy, was he?
Remote Procedure Call (RPC) Service
תיאור:
מספק מיפוי קצה עבור שירותי RPC שונים.
האם נחוץ?
כן. שירות זה חיוני ביותר למחשב ואין לנטרלו (וגם לא ניתן לעשות זאת דרך קונסולת הניהול). ככל הנראה נטרולו יוביל לקריסת המערכת, כיוון שתוכניות ושירותים רבים תלויים בו.
האם לא זה השירות שהיה צריך לבטל כשהתפרצה תולעת הבלאסטר? ואם כן, אז למה המליצו לבטל אותו אם הוא כ"כ חיוני?
Windows Installer Service
תיאור:
מתקין, מתקן ומסיר תוכנה לפי הוראות הניתנות בקבצי MSI.
האם נחוץ?
כאמור לעיל, שירות זה מאפשר התקנות/הסרות דרך קבצי MSI ולכן מומלץ להשאירו פעיל (במצב Manual - כפי שהוגדר בברירת המחדל).
גיליתי שמצב ה Manual לא מתפקד כראוי עם שירות זה, תוכנות לא מתקינות את עצמם, לדוגמא Msn 7.5, שמניות באוויר לא יפעילו את השירות אם הוא לא על אוטומטי, פועל.