אינטל ישראל חנכה אתמול מרכז חדשנות IT, במרכז הפיתוח שלה בפתח-תקוה. מרכז זה מהווה חלק ממרכזים נוספים של אינטל ברחבי העולם ומטרתו לסייע לארגונים בתעשייה לקדם ולפתח פתרונות חדשים בתחום ה-IT. בחנוכת המרכז השתתף ג'ון נ. ג'ונסון, סגן נשיא באינטל העולמית ומנהל מידע ראשי (CIO) בחברת אינטל.
עמדת מידע שמוקמה במרכז
"אינטל ישראל ידועה בזכות החדשנות והיוזמה שלה, ולכן אין זה מפתיע שישראל תארח מרכז חדשנות IT של אינטל (Intel IT Innovation Centre). מרכז חדשנות ה-IT הראשון של אינטל נפתח בסוף 2003 באירלנד, מרכזים נוספים נפתחו בשנת 2004 בקליפורניה ארה"ב, במלזיה, באנגליה ובסין. כעת אנו גאים לפתוח מרכז בישראל ולהצטרף למרכזים אלו המייצגים חדשנות שהנה הדלק המניע את הצמיחה ואת הפיתוח" אמר ג'ון נ. ג'ונסון.
מחשב הנשלט על ידי כפפה שהוצג במרכז החדשנות
במרכז חדשנות IT של אינטל יתקיימו סדנאות והכשרות במגוון תחומים, כגון ניהול IT לקבלת ערך עסקי, תוכנית לטכנולוגיות מהפכניות, אירוח אירועים של התעשייה ושל עמיתים מקצועיים, פיתוח וניהול פתרונות של הדור הבא. כמו כן יתקיימו במרכז תצוגות אינטראקטיביות של חדשנות בטכנולוגיות מובילות לבית הדיגיטאלי, לבריאות דיגיטאלית וליוזמות דיגיטאליות נוספות כגון חינוך, ארגונים, ממשל אלקטרוני (eGovernment) ומחקר ופיתוח בתחום ה-IT.
הפעילות המרכזית של מרכז חדשנות ה-IT של אינטל תהיה זיהוי ופתרון של בעיות עסקיות אמיתיות על ידי פיתוח פתרונות IT מחזית הטכנולוגיה. המרכז יעבוד בשיתוף פעולה עם קבוצות IT וקבוצות מוצרים ושיווק באינטל ביחד עם גורמים בתעשייה כדי לקדם אימוץ של פתרונות מתקדמים. "עבודה עם גורמים מובילים במגזר, הצגת פתרונות פלטרפורמה וטכנולוגיות מובילות, הם רק חלק מהאפשרויות אותן מביאים מרכזי חדשנות ה-IT של אינטל לתעשייה ולעובדי אינטל", אמר מנהל המרכז, שוקי פרטשף, "המרכז מיועד להיות מקור למשיכת חדשנות לתוכניות ולפרויקטים של גורמים בתעשייה".
אינטל ישראל תציג תוכניות חינוך מתקדמות בכנס הקרוב של האיגוד הישראלי למחשבים וחינוך (מו"ח), המאגד בתוכו את מובילי התקשוב במערכת החינוך, במכללות ובאוניברסיטאות והפועל לקדם את שימושי טכנולוגיות המידע והתקשוב. הכינוס השנתי ה-20 של מו"ח יתקיים בין התאריכים 28-29 במרץ, במרכז הירידים, גני התערוכה, תל-אביב.
במהלך הכנס תציג אינטל את התוכנית החדשנית "לומדים עם אינטל" - Intel Learn. תוכנית הלמידה של אינטל היא חלק מיוזמת "אינטל חדשנות בחינוך" (Intel Innovation in Education) של אינטל העולמית - שמאחוריה מחויבות מתמשכת של החברה לתחום החינוך המדעי טכנולוגי תוך שיתוף פעולה עם מחנכים ומובילי מדיניות ברחבי העולם, במטרה לסייע בהכנת התלמידים להצליח בסביבה כלכלית מבוססת ידע. אינטל פיתחה את תוכנית הלימודים ומובילה את התוכנית בישראל ובעולם. עמותת "תפוח" אחראית על הניהול האדמיניסטרטיבי ויישום התוכנית בישראל.
מטרת התוכנית להקנות לבני נוער מיומנויות חיוניות שיאפשרו להם להצליח בדרישות הידע של המציאות הכלכלית של ימינו. תוכנית "לומדים עם אינטל" מיועדת לבני נוער בגילאי 16-8 המתגוררים באזורים בעלי גישה מוגבלת למחשבים, ומעניקה להם תוכנית לימודים שתשפר את הידע הטכנולוגי שלהם, החשיבה הביקורתית, ויכולות פתרון בעיות ועבודה בצוות. התוכנית מועברת באמצעות סגל מדריכים מקצועיים של עמותת תפוח, אשר עברו הכשרה מיוחדת להכרות עם מודל למידה מיוחד מטעם אינטל.
בשנת הלימודים הקודמת, השקיעה אינטל משאבים רבים בהפעלה ניסיונית שנעשתה בישראל, כאשר במהלך תקופה של שמונה חודשים, 40 מדריכים עברו הכשרה וכבר לימדו כ-13,000 תלמידים בבתי ספר ובמרכזי תפוח. בשנת 2005 מקווים ללמד בתוכנית כ-40,000 תלמידים נוספים בכ-50 ישובים ברחבי הארץ.
בנוסף, תציג אינטל בכנס את "רואים הגיון" - כלי פיתוח חשיבה אינטרנטי לחקירת מערכות מורכבות. כלי זה מסייע למורים לחקור עם תלמידיהם בכל גיל מערכות מורכבות ע"י מיפוי קשרי סיבה ותוצאה, תוך פיתוח יכולות חשיבה גבוהות.
רויטל ביתן, מנהלת קשרי קהילה באינטל חיפה, אמרה כי "במערכת החינוך בישראל, הרוצה לעודד חשיבה ועבודת חקר בתחומי הלימוד השונים, משתלב כלי המיפוי ככלי אינטרנטי חדשני ליצירת "מפות סיבתיות". בעזרתן, מונחים התלמידים לבצע תהליך מידענות, לבחור בגורמים הניתנים להוכחה ולאשש את הנחותיהם על גבי מפות חזותיות תוך פיתוח ושילוב יכולות חשיבה גבוהות".
כלי המיפוי שאושר רשמית ע"י משרד החינוך ככלי לשימוש בכיתת הלימוד הינו חלק מאתר אינטל חדשנות בחינוך וניתן לשימוש חופשי באתר אינטל.
'רואים היגיון בזה"ב', שפותח עבור תלמידים בישראל, מהווה דוגמה ליישום כלי החקר האינטרנטי בתחום הבטיחות בדרכים. בתחום זה, פיתחה אינטל ישראל בשיתוף משרד החינוך והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ערכת הדרכה הכוללת ארבעה מערכי שיעור לכיתות ד' עד ט'. עד כה הכשירה אינטל ישראל מאות רכזי הבטיחות במערכת החינוך בישראל לשימוש בסביבת החקר הוירטואלית המתוקשבת/בכלי האינטרנטי ובמערכים הנלווים.
'רואים הגיון', שפותח על ידי אינטל העולמית, תורגם לעברית והותאם למערכת החינוך בישראל כיום קיימות עבודות חקר רבות מתחומי לימוד שונים. במהלך הכנס יוצג מבחר מייצג מעבודות אלה וכן יודגם השימוש בסביבת החקר הוירטואלית המתוקשבת.
מקורות במפעל הטאיוואני מוסרים שבמאמץ לקדם את מכירותיהן של מערכות Pentium 4 מבוססות Socket T (LGA775) מתעתדת Intel להציג במחצית השניה של ינואר 2005 זוג שבבים נוסף בסדרת ה-915 שיכוונו לשוק התקציבי. להבדיל מאחיהם הגדולים, ה-915G וה-915P, תעדר מזוג השבבים החדשים, שיכונו 915GL ו-915PL בהתאמה, התמיכה בתקן הזכרונות DDR2, קיצוץ שאמור להשיל כ-30% מתג המחיר שלהם בהשוואה לזה של אחיהם המשוכללים יותר. על אף הקיצוץ, כך המקור, לא יאבדו השבבים את התאימות למעבדים החדשים (LGA775) ולטכנולוגיית ה-PCIe. המקור מעריך שתוספת הלוחות מבוססי השבבים החדשים תעמיד את פלח לוחות ה-Socket T על כ-30% מסך כל לוחות ה-P4 שתשווק החברה ברבעון הראשון של 2005, כיום מהווה חלקם 15% בלבד.
בהמשך להשקת המעבדים של AMD, מציגה אינטל ארבעה מעבדים חדשים משלה, המיועדים למחשבים ניידים.
שלושת המעבדים הראשונים הינם מבשרי הדור השני של מעבדי Mobile Intel Pentium 4, שמיוצר בתהליך 90 ננומטר. מעבדים אלו מציגים לראשונה תמיכה בטכנולוגית Hyper-Threading, המוכרת לנו ממעבדיה השולחניים של החברה, וכן תמיכה ב-13 פקודות Streaming SIMD 3 Extensions חדשות, המוכרות בשם SSE3. בנוסף, המעבדים מכילים זיכרון מטמון L2 מוגדל בנפח 1MB ומותאמים לערכות השבבים 852GME ו-852PM.
להלן פרטי המעבדים ומחיריהם בכמויות של 1,000 יחידות:
מלבד מעבדי ה-Pentium, הציגה החברה גם מעבד Celeron M חדש, שמספרו 340. מעבד זה פועל בתדר 1.5GHz ו-FSB של 400MHz. הוא מותאם לערכות השבבים 855 ו-852GM, ומחירו $134 בכמויות של 1,000 יחידות.
אינטל השיקה שלושה מעבדי Pentium M חדשים, שפותחו במרכז הפיתוח של החברה בחיפה תחת שם הקוד "דותן". אלו הם המעבדים הראשונים מבין מעבדי ה-Centrino המיוצרים בטכנולוגית 90 ננו-מטר.
המעבדים, שבהתאם לשיטת המספור החדשה של החברה נקראים 735, 745 ו-755, פועלים בתדר 1.8GHz ,1.7GHz ו-2GHz, בהתאמה. כמו כן השבבים מכילים זיכרון מטמון L2 בנפח 2MB ולטענת החברה מציגים שיפור בביצועים של עד 17% לעומת דור המעבדים הקודם של החברה, בתחום הצגת וידאו, הרצת יישומים, ריבוי משימות ותקשורת אלחוטית.
בכמויות של 1,000 יחידות מחירם של המעבדים עומד על $294 ל-735, $423 ל-745 ו-$637 למעבד ה-755.
האתר The Register טוען כי התגלגלה לידיו מפת דרכים סודית של חברת אינטל בה מופיע מעבד Xeon הנושא את השם "Whitefield" שמפותח בימים אלו במרכז הפיתוח של החברה בהודו.
מדובר במעבד הראשון שכל תהליך פיתוחו צפוי להתרחש בהודו, במרכז הפיתוח בו השקיעה אינטל כ-41 מיליוני דולרים לאחרונה. על פי המפה, המעבד ייועד לשרתים מרובי מעבדים וצפוי להשתחרר בשנת 2008. מספר גורמים חיצוניים המודעים לתוכניות החברה אימתו את הפרטים. אגב, כאשר נפתח מרכז הפיתוח בהודו, ציין נשיא אינטל בהודו, קטן סמפט, כי עובדיו יתכננו את אחד ממעבדי ה-Xeon הבאים. מעבר לכך, לא ידועים פרטים אודות מפרט המעבד, אך אין ספק כי פיתוח מלא של המעבד בהודו מעיד על בשלותו של הסניף ההודי של החברה והתחזקותו.
אינטל הכריזה היום על שני מעבדי Itanium 2 חדשים המיועדים לשרתים.
המעבדים, שפועלים בתדר 1.4GHz ו-1.6GHz ומכילים זיכרון מטמון L3 בנפח 3MB, יעלו $1,172 ו-$2,408 בהתאמה בכמויות של אלף יחידות. בעוד שניתן לרכוש את מעבד ה-1.4GHz כבר כיום, גרסת ה-1.6GHz תהיה זמינה רק מהחודש הבא.
אינטל מתכוונת לזנוח במחצית השנייה של 2004 את שיטת המספור נוכחית של מעבדיה, לפיה המעבד נקרא על שם תדר העבודה שלו.
במקום זאת, שמות מעבדיה העתידיים של החברה יורכבו משלוש ספרות. הראשונה תייצג משפחת מעבדים אליה שייך המעבד והשתיים האחרות תציינה את המיקום של המעבד ביחס למעבדים האחרים באותה המשפחה. לדוגמה: מעבדי פנטיום 4 בעלי ליבת Prescott באריזת LGA775 ימוספרו כדלקמן:
אגב, ביום רביעי אתר HardWare.fr פרסם מסמך מזויף, שהוצג כמסמך פנימי של AMD, המפרט על תוכניות החברה לשנות, לכאורה, את שיטת מספור הדגמים של מעבדיה בדומה לזו שמתכננת אינטל. עם זאת, היום הסתבר כי מדובר במתיחה לציון 1 באפריל.
חברת Intel הכריזה השבוע על מעבד משופר מסדרת Xeon, שלטענתה מציג ביצועים הגבוהים בעד 25% מהדגמים הנוכחיים.
המעבד החדש פועל בתדר 3.0Ghz ומכיל לא פחות מ-4MB של זיכרון מטמון L3. הוא תומך בסביבות עבודה של בין 2 ועד 32 מעבדים. מלבד הביצועים הגבוהים, המעבד מתהדר גם בתג מחיר לא פחות מרשים - $3,692.
במקביל להשקתו של המעבד, שחררה החברה שני דגמי Xeon נוספים הפועמים בתדר 2.20Ghz ו-2.70Ghz ומכילים זיכרון מטמון L3 בנפח 2MB. מעבדים אלו יוצעו במחיר $1,177 ו-$1,980, בהתאמה בכמויות של 1,000 יחידות.
סדרת מעבדי Xeon מיועדת לשימוש בסביבות מרובות מעבדים, כגון שרתים ותחנות עבודה גראפיות.
חברת אינטל תשלב, ככל הנראה, את טכנולוגית השן הכחולה (Bluetooth) בדור הבא של פלטפורמת Centrino.
שון מלוני, מנהל כללי של קבוצת התקשורת באינטל, ציין בכנס IDF כי החברה תחל לייצר מערכת Bluetooth/Wi-Fi משולבות בעלות צריכת חשמל נמוכנה בהמשך השנה. על אף שמלוני לא ציין במפורש שמדובר בחלק מפלטפומת Centrino 2, סביר להניח שהוא התייחס למערכת ה-Calexico 2 המהווה חלק ממנה.
בעוד מעבדי 64bit מבית AMD כבר נמכרים בחנויות, Intel מאיצה את פיתוח המענה שלה לעולם ה-64bit, מעבד הידוע בשם הקוד Prescott. נכון לכרגע, נראה שליבת ה-Prescott אינה בשלה דיה, כאשר גרסאות ראשונות של מעבדים המבוססים עליה אינן מצליחות להתחרות במעבדים המקבילים מבית AMD ולעיתים אף לא במעבדי ה-Pentium 4 הנוכחיים, מבוססי ליבת Northwood. במטרה לשפר את ביצועיהם של מעבדיה האחרונים בעבודה עם תוכנות קיימות ועתידיות, הכריזה Intel על שני כלי פיתוח חדשים - Integrated Performance Primitives) IPP 4.0) ו-Threading Tools 2.0.
4.0 IPP מיועד לסייע למתכנתים להתאים תוכנות לעבודה יעילה יותר עם המעבדים החדשים בעוד ש-Threading Tools מיועד לשפר את ניצול את היתרונות של טכנולוגית ה-Hyper Threading. לטענת Intel, כלי הפיתוח הללו יכולים לשפר משמעותית את ביצועי מעבדיה.
IPP 4.0 מותאם למפתחים בסביבת Linux ו-Windows ומחירו ההתחלתי עומד על $200. מחירו של Threading Tools 2.0 הינו $1,200. ניתן לרכוש את המוצרים באתר Intel ואחר מכן להורידם או לקבלם על גבי CD-ROM.
חברת אינטל השיקה היום ארבעה מעבדי פנטיום 4 (לשעבר בעלי שם הקוד Prescott) המיוצרים בתהליך 90 ננומטר.
ייצור בתהליך 90 ננומטר (ננומטר הוא אחד חלקי מיליארד של המטר) הינו המתקדם ביותר בתעשיית המוליכים למחצה ובנוי בלעדית על פרוסות של 300 מילימטר. תהליך חדש זה משלב ביצועים חזקים יותר, טרנזיסטורים בעלי צריכת מתח נמוכה יותר, סיליקון מתוח, מחברי נחושת מהירים וחומר מבודד low-k. זו הפעם הראשונה שכל טכנולוגיות אלה שולבו לתהליך ייצור יחיד.
"התכונות של טכנולוגיית ייצור חדשה זו, ביחד עם שיפורי ארכיטקטורה רבים, מאפשרים לנו להמשיך לספק מעבדים המאפשרים לתפעל מגוון רחב של מכשירים דיגיטאליים", אמר ביל סיו, סגן נשיא ומנכ"ל קבוצת פלטפורמות שולחניות באינטל. "מעבדים אלה מספקים יכולת תגובה משופרת ליישומים הארגוניים והביתיים של ימינו, ומותירים מרחב לגל הבא של טכנולוגיות".
המעבדים החדשים תומכים בטכנולוגית Hyper-Threading) HT) וכוללים תכונות חדשות כגון: מיקרו-ארכיטקטורת Intel NetBurst, זיכרון מטמון L2 גדול יותר בנפח של 1MB ו-13 פקודות חדשות. המעבדים החדשים הינם בעלי מהירות שעון של 3.2GHz, 3GHz, 2.8GHz ו-3.4GHz ומחירם $178, $218, $278 ו-$417 בהתאמה (בכמויות של 1,000 יחידות).
פנטיום 4 בתהליך 90 ננומטר - משמאל ניתן לראות את ליבת המעבד (מקור)
בנוסף לארבעת מעבדים אלו, הוסיפה אינטל למשפחת המעבדים השולחניים שלה גרסת 3.4GHz של מעבד פנטיום 4 התומך בטכנולוגיית HT ומיוצר בתהליך 0.13 מיקרון. למרבה ההפתעה, מחירו של מעבד זה זהה לגרסת ה-90 ננומטר - $417.
ולקינוח, אינטל השיקה גם מעבד Pentium 4 Extreme Edition חדש, אותו היא מייעדת לשחקנים כבדים ו-Power Users. מעבד זה מיוצר בתהליך 0.13 מיקרון והוא מתהדר בזיכרון מטמון L3 בנפח 2MB, מהירות שעון של 3.4GHz ובתג מחיר גבוה - $999.
יישום חדש, שפותח באמצעות טכנולוגית Centrino של אינטל, מאפשר לצוות הרפואי בבתי החולים של קבוצת שירותי בריאות כללית לקבל ולעדכן מידע רפואי באמצעות מחשבי לוח (Tablet PC), המקושרים אלחוטית למערכת המידע של בית החולים. יישום זה פותח במשך תשעה חודשים על ידי חברת נס טכנולוגיות תוך מעורבות פעילה של אינטל ישראל, שפיתחה את ה-Centrino.
המערכת הופעלה לראשונה בבית החולים שניידר לילדים ומופעלת כבר בחמישה בתי החולים של "כללית". באמצעות מחשב הלוח, יכול הרופא לעיין בתיק הרפואי, להזמין טיפולים וצילומי רנטגן, לרשום תרופות, להתייעץ עם מומחים והכל לצד מיטת החולה, ללא מקלדת או חוטים, במהירות ובנוחות. "מדובר בשינוי מהפכני", אומר ד"ר איתמר עופר, סגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים, "לא רק שהמידע מארכיב בית החולים זמין עבור הצוות הרפואי באמצעות נגיעה על המסך בלבד, אלא כל מערכת המידע של שירותי בריאות כללית עומדת לרשותו של הרופא, בין אם מדובר בטיפולים, בבדיקות מעבדה שבוצעו במרפאה או בהיסטוריה הרפואית של אשפוזים קודמים".
"טכנולוגיית אינטל סנטרינו ממש תפורה ליישומים כאלה", אומר משה ונון, מנכ"ל אינטל Semiconductors, זרוע השיווק והמכירות של אינטל בישראל, "היא מאפשרת לראשונה לרופאים להיות מחוברים תמיד לרשת, להשתמש במחשב בצורה אינטואיטיבית יותר תוך כדי תנועה מחולה לחולה בזמן הביקור במחלקה, ולתמוך בעבודתם השוטפת במשך יום שלם".
ד"ר ארנון יערי מבית החולים שניידר מוסיף, "היתרונות הרפואיים של זמינות מידע ליד מיטת החולה ברורים אך גם מבחינת ניהול בית החולים מדובר במהפכה. כל הלוגיסטיקה של קליטה, עיבוד, אחסון ואחזור מידע נעשתה פשוטה יותר. מספר הטעויות ירד תוך חיסכון בכוח אדם". עוד הוסיף כי "ללא המחשב לא היה לי סיכוי לראות את כל המידע שהמערכת מציעה".
המערכת נועדה להיות אוטוסטרדת המידע של כל הארגון המייצרת שקיפות רפואית ורצף טיפולי בין הרופא בבית החולים לבין הרופא בקהילה. בצידה השני של המערכת עוקבים אחרי החולה רופאיו בקהילה – כשהחולה מאושפז בביה"ח הרופא שלו במרפאה רואה זאת בזמן אמת וכשישוחרר החולה, ידעו במרפאה לאלו טיפולי המשך זקוק החולה.
גדי גילאון, ראש אגף מיחשוב ומערכות המידע בשירותי בריאות כללית מציין כי "הבעיה הגדולה של הרופאים היא ניהול זמן. המערכת מאפשרת להם לדעת הרבה יותר על המטופלים וכך לפעול בצורה מדויקת ויעילה יותר והכל תוך אבטחת מידע מירבית. האינטגרציה המקיפה של מערך המידע של כללית, שמקיף היום את בתי החולים והמרפאות ברחבי הארץ, מאפשרת לרופא לחקור את כל התיק הרפואי לא להסתפק במה שרשום באותו בית חולים. ליבת מערך המידע מבוססת על שרתי טכנולוגיית אינטל, ממשפחת ES7000 תוצרת יוניסיס, שמספקים לנו ביצועים שאי-אפשר היה לקבלם מהתשתית המסורתית של מחשבי מיינפריים ושרתי יוניקס". גילאון הוסיף שהמערכת הביאה לפריצת דרך באיכות השרות למטופל.
ד"ר קרייג בארט, מנכ"ל אינטל העולמית, נפגש אתמול עם ראש הממשלה אריאל שרון.
הפגישה נערכה במסגרת ביקורו של בארט בישראל, במהלכו הופיע בפני ועדת המדע של הכנסת. בעת הפגישה, העניק מנכ"ל אינטל לראש הממשלה מחווה צנועה - לוח אם בו מוטמעת טכנולוגית ה-Centrino של אינטל, שפותחה במרכז הפיתוח של אינטל בחיפה.
ד"ר קרייג בארט מעניק לשרון את לוח האם מבוסס ה-Centrino